środa, 24 czerwca 2009

"zachcianka nieco mocniejsza";)

Na koniec deser. Konfitura z rabarbaru. Ale nie taka zwykła, o nie. Mocniejsza... ;)

Przepis:

  • 8 łodyg rabarbaru
  • 1/4 szklanki wody źródlanej
  • 6 łyżek jasnego miodu, np: rzepakowego, nawłociowego
  • 50 ml wódki
  • 2 łyżki soku z cytryny

rabarbar pokroić na dosyć duże kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać miód i dusić ok 10 minut czasami mieszając. Sok z cytryny wymieszać z alkoholem i dodać do rabarbaru. Zamieszać, zagotować i rozłożyć do miseczek. Gotowe :-)

Zostało trochę, więc szybko zamknęłam w słoik. Będzie taka inna konfitura na zimę :)

2 komentarze:

grazyna pisze...

Mocny akcent na zakończenie! Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje:)

Majana pisze...

Nie ma wyjścia ani możliwości - to na pewno jest wspaniale smaczne!:)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin