piątek, 5 czerwca 2009

pachnący przysmak ;)


"Żaden inny pokar mnie jest tak bogaty w witaminy i składniki mineralne jak warzywa, co ma wielkie przełożenie na naszą sprawność" w ogólności, a co za tym idzie na sprawność sexualną tym bardziej ;)

"Wśród warzywnych afrodyzjaków jest oczywiście "gruszka miłosna" czyli bakłażan:-) Obniża on poziom cholesterolu", czyli poprawia ukrwienie,  a dobrze ukrwiony narząd to rozkosz mocniejsza ;)

Przepis:

  • 2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • mała główka czosnku
  • utarty żółty ser
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 jaja
  • po łyżce posiekanych listków bazylii i tymianku
  • oliwa
  • pieprz, sól, cukier do smaku

Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół i każdą połowę obsypać solidnie solą. Po 30 minutach opłukać je, osuszyć i wydrążyć tak, by pozostał ok 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ poziekać. POmidory spażyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę również w kostkę. Czosnek zmiażdżyć i krótko smażyć na łyżce oliwy. Dodać kolejna łyżkę oliwy i drobno posiekaną cebulę, miaższ bakłażanów, paprykę, pomidory i zioła, smażyć 5 minut, mieszając. Dosmaczyć wg uznania. Zdjąć z ognia i chwilkę przestudzić. Rozkłócone jaja, utarty ser i płatki migdałów wymieszać z przesmażonymi warzywami. Farszem napełnić bakłażany, ułożyć je w natłuszczonej formie do zapiekania, skropić oliwą i zapiekać ok. 35-45 minut w 200 stopniach C.

Danie idealne na obiad lub kolację, w pełni zgodne z I fazą MM jako danie tłuszczowe, smaczne, zdrowe i pełne afrodyzjaków.... ;)

5 komentarzy:

Krokodyl pisze...

Cześć Mafilko :-) Jesteś bezbłędna. :-)))

Majana pisze...

Jak pyszniutko!!! :)) Lubię bakłażany baardzo:))

grazyna pisze...

Rewelacyjnie wyglądają i na pewno tez smakują. Pochwała za sposób przygotowania bakłażanów (nasolenie i odcedzenie), bo inaczej są gorzkie a wielu przepisach z bakłażanami o tym się nie wspomina!:))

Mafilka pisze...

Dziękuję bardzo za pochwały i zachęcam do bakłażanów ;))

Krokodyl pisze...

Mnie nie trzeba, ja lubię, byle tylko miały smak. ;-)))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin