Kochana Irciu, serdecznie Cię pozdrawiam :-)))
Przepis oczywiście z "Kuchni" :
spód:
- 10 dkg dowolnych herbatników
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg masła
marynowane truskawki:
- 50 dkg truskawek
- 3 łyżki wódki owocowej - nie miałam, więc dałam zwykłą wódkę
krem:
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 ml śmietany 36%
- 8 łyżek cukru pudru
- 80 dkg naturalnego twarożku - miałam delfiko
- sok z 1 limonki
Ciastka i orzechy rozdrobnić i połączyć z masłem. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy o średnicy 21 cm. I chwilkę (ok 7-9 minut) podpiec w 200 stopniach C. Umyte i odszypułkowane truskawki zalać wódką, wymieszać i odstawić do zamarynowania. Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ubić śmietanę z cukrem, dodawać po łyżce twarożku i dokładnie zmiksować. Gdy masa będzie gładka dodać żelatynę i sok limonkowy i wymieszać. Na wystudzony spód wyłożyć połowę masy śmietanowo-serowej, na wierzchu ułożyć zamarynowane truskawki i przykryć drugą częścią masy. Wygładzić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Udekorować dowolnie.
PS. Mam nadzieję, że smakował ;))
13 komentarzy:
Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających z Wisły :-)
Bardzo ciekawią mnie te marynowane w wódce truskawki. Ciekawa jtm jaki mają smak? Muszę wypróbować.
Świetnie wygląda! I to połączenie - jakby pianka i sernik na zimno w jednym!
Ależ pysznie się prezentuje! Musiał być smaczny:))
Wygląda imponująco!Taki duuży, w sam raz dla łakomczuchów:)))))
jakis on piekny :)))
Taki leciutki. Wspaniale wygladają te truskawki w srodku ;)
Też jestem stałą czytelniczką Kuchni:)A torcik cudowny! Pozdrawiam:)
www.cookingroom.blog.pl
cudwonie wyglada, koniecznie musze wypróbowac te krakersy z pieprzem poniewaz uwielbiam pieprz niby zwykła przyprawa a mozna sie uzaleźnic. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl
marynowane truskawki
w pysznym kremie
cudo!
ach marzy mi się taki torcik :) piękny jest
Piękny i smaczny:) dziękuję za przepis:)
Prześlij komentarz