Prosto, smacznie i zdrowo czyli razowiec z wędzonym łososiem :-)
Taka kanapka, zrobiona z własnoręcznie wypieczonego razowca, obłożona kawałkiem wędzonego łososia to samo zdrowie. Bogactwo błonnika, kwasów Omega-3 i niezła porcja białka oraz sporo energii ;) to jest to, co lubię najbardziej na śniadanie.
Przepis na chleb razowy na zakwasie jest zaczerpnięty od Danusi, jej chleby razowe wychodzą mi zawsze pyszne :-)
- 200g zakwasu aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej
- 200g mąki pszennej razowej typ 1850*
- 200g mąki żytniej razowej typ 2000*
- 300g wody letniej + sól morska do smaku*
Mieszamy wszystkie składniki z gwiazdkami. Bierzemy 250g ciasta i dodajemy do niego 200g zakwasu. Mieszamy i zostawiamy na 3,5 godz.Pozostałe ciasto przykrywamy i również pozostawiamy na taki sam czas.
Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy,dodajemy ewentualnie wodę / dodałam ok 40 g/, tłuszczem smarujemy keksówkę, posypujemy blaszkę mąką i przekładamy łyżką ciasto. Wyrównujemy, posypujemy ziarnami dyni, spryskujemy wodą, wkładamy do reklamówki, zawiązujemy górę reklamówki i czekamy aż urośnie co najmniej o 70 %.
Włączamy piekarnik, / termoobieg u mnie /, wkładamy ciasto z blaszką do zimnego piekarnika i podgrzewamy do 230 st. Potem zmniejszamy tem. do 200 i w sumie pieczemy 60 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy chlebek jeszcze 10 min.
Wyjmujemy chleb, okrywamy go lnianą ściereczką i najlepiej jemy na drugi dzień.
Kanapka:
- wypieczony dzień wcześniej chleb pokrojony na kromki
- kawałki wędzonego łososia
- odrobina masła
- koperek do dekoracji
- Kromki chleba delikatnie posmarować masłem, obłożyć łososiem, udekorować koperkiem. Gotowe :-)
Smacznego!
5 komentarzy:
Tak takie śniadanko jest pyszne!!!Też dziś jadłam wędzonego łososia;-)
bardzo lubię wędzonego łososia
to jedna z moich ulubionych ryb
i jeszcze ten domowy razowiec, pyszności!
nie dosc, ze prosto smacznie i zdrowo to jeszcze wlasny chlebek!! super :-)
Dzięki za miłe komentarze :-)
Polecam ten chleb, jest świetny!
wiesz co dobre!
Prześlij komentarz