Coś szybkiego i chrupiącego, szczególnie polecane dla lubiących piwo. Znalezione w majowej "Kuchni", lekko zmodyfikowane i zrobione już nie raz... tłumaczę sobie, że nerkowe problemy dobrze leczy piwo...;)
Przepis:
- 1 szklanka utartego parmezanu
- 5 dkg miękkiego masła
- 3/4 szklanki mąki - sprawdza się każda mąka pszenna
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
Łączymy wszystkie składniki, zagniatając z nich ciasto, zostawiamy jedynie odrobinę pieprzu do obsypania krakersów. Formujemy wałek o średnicy ok. 5 cm, zawijamy w folię i dobrze chłodzimy (można nawet zmrozić lekko). Ciasto kroimy w półcentymetrowe plastry, delikatnie rozciągamy w palcach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy resztą pieprzu, ale nie sypiemy już soli, nawet dla dekoracji!, parmezan jest dosyć słony. Pieczemy ok 15 minut w 175 stopniach C.
Do piwa są genialne!!! Polecam :-)
2 komentarze:
uwielbiam cos takiego wlasnie,na pewno wyprobuje :)
Były pyszne, musisz zrobić je jeszcze kilka razy... ;)
Prześlij komentarz