czwartek, 11 czerwca 2009

serowe krakersy z pieprzem

Coś szybkiego i chrupiącego, szczególnie polecane dla lubiących piwo. Znalezione w majowej "Kuchni", lekko zmodyfikowane i zrobione już nie raz... tłumaczę sobie, że nerkowe problemy dobrze leczy piwo...;)

Przepis:

  • 1 szklanka utartego parmezanu
  • 5 dkg miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mąki - sprawdza się każda mąka pszenna
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu

Łączymy wszystkie składniki, zagniatając z nich ciasto, zostawiamy jedynie odrobinę pieprzu do obsypania krakersów. Formujemy wałek o średnicy ok. 5 cm, zawijamy w folię i dobrze chłodzimy (można nawet zmrozić lekko). Ciasto kroimy w półcentymetrowe plastry, delikatnie rozciągamy w palcach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy resztą pieprzu, ale nie sypiemy już soli, nawet dla dekoracji!, parmezan jest dosyć słony. Pieczemy ok 15 minut w 175 stopniach C.

Do piwa są genialne!!! Polecam :-)

2 komentarze:

Gosia pisze...

uwielbiam cos takiego wlasnie,na pewno wyprobuje :)

EvFan13 pisze...

Były pyszne, musisz zrobić je jeszcze kilka razy... ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin