1. Czekoladową bułkę po prostu wlałam i wsypałam do maszyny, testując tym razem program "pain rapide" i po 90 minutach miałam już bułeczkę jak malowanie ;)
Przepis ściagnięty od Oczka:
- 1 łyżka stołowa masła
- 450 g mąki pszennej
- 25g kakao w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 25 g brązowego cukru
- 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
- 300 ml letniej wody
i w kolejności płynne, sypkie, drożdże do maszyny i po sprawie :-)
Mi bardzo smakuje ze śmietankowym serkiem topionym, córce z miodkiem...
2. Chleb polski pszenno-żytni... O, ten był uroczy wręcz :-) Plastyczne ciasto pięknie się wyrabiało i składało. Ślicznie rosło i... się wzięło i na koniec przykleiło do koszyka ;) za karę nie zostało nacięte ;) bajdełej, już się przyzwyczaiłam do niespodzianek tego typu ;P
Przepis, znów ściągnięty ;)
Zaczyn:
- 50g zakwasu żytniego
- 75g letniej wody
- 75g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
- 200g zaczynu jw.
- 250g wody
- 350g mąki pszennej typ 1100 - pomieszałam: 200 g typ 650 i 150 g typ 1850
- 150g mąki żytniej typ 720
- 10g soli (1,5 łyżeczki)
- 2 łyżeczki kminku - dałam do ciasta
Wykonanie:
Zaczyn wymieszać na gładką dość gęstą masę. Pozostawić na 8-12 godz w temp. pokojowej do przefermentowania. Następnego dnia dodać do zaczynu mąkę, wodę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10-12 min. Włożyć do miski do wyrośnięcia pod przykryciem w temp. pokojowej na 2-2,5 godz. Zagniatać ciasto 3-krotnie podczas wyrastania. Po wyrośnięciu uformować bochenek i włożyć do formy wysypanej dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 1,5-2 godz. Nagrzać piekarnik 1 godz. przed włożeniem chleba do temp. 230 stop. Bochenek delikatnie spryskać wodą, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, pic 40-50 min do zbrązowienia skórki. Wystudzić na kratce.
Chrupiąca skórka, pachnące, drobnodziurkowane wnętrze... Czego chcieć więcej???
11 komentarzy:
Ale upiekło się pięknie :)))
Mi bułka najlepiej smakowała z miodem ,a chleb z samym masłem
za zadanie domowe dostajesz celujący z plusem! :)
Ale z Ciebie ekspresowa babeczka...wyszły pieknie!
Oczko jest z Ciebie dumne ;)))*
Chlebek wyszedl swietnie! Bulka tez niczego sobie.
Piękna buła i piękny chlebek :)))Na tę bułę też mam chęć:)
Wielkie dzięki. Jednak w głównej mierze to zasługa Oczka, która wypatrzyła takie przepisiki fajowe;)
Z maszyna to oszustwo :PPP Ja sie tak nie bawie :D
Ja bulke bede probowac na lunch :) Chleba juz pol nie ma a wielki byl hihi :D
Buziaki :*
ta bułka do mnie przemawia ;)
Ahh ten jej kolor.
jaka piekna!
zostal jeszcze kawaleczek?
:)
viridianka
http://cioccolatogatto.blox.pl/html
czekoladowa buła jest extra:) dobrze, że wrzuciłaś ją w automat i przetarłaś mi szlaki. upiekłam ją dziś, jak tylko okazało się, że przyjechały jagody:) przydała się jak znalazł do wygrzebywania resztek dżemu z pojemnika.
tym-razem-podpisana-Ola
Prześlij komentarz